Calcium en multi verlagen risico borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gebruik van zowel calcium als een multivitaminepreparaat biedt bescherming tegen borstkanker. Dit blijkt uit een studie die onlangs werd gepresenteerd tijdens een conferentie van de American Association for Cancer Research in Washington.
Voor de studie werd de inname van vitaminen en calcium vergeleken tussen 268 vrouwen met borstkanker en 457 vrouwen die geen borstkanker hadden. De vrouwen waren afkomstig van Puerto Rico. Daarnaast werd bepaald in welke mate het DNA van de vrouwen in staat was om te herstellen.
Uit de resultaten blijkt dat vrouwen met een lage herstelcapaciteit van het DNA, met een familiaire belasting van borstkanker, vrouwen die geen borstvoeding gaven en oudere vrouwen een hogere kans hadden op het krijgen van borstkanker. Het gebruik van multivitaminen verlaagde het risico van borstkanker met 30% terwijl een calciumsupplement het risico met 40% verlaagde. Wanneer de herstelcapaciteit van het DNA buiten beschouwing werd gelaten, had calcium niet langer een beschermende werking. Dit wijst erop dat het beschermende effect van calcium alleen ontstaat door zijn invloed op de reparatie van DNA. Vitaminen blijken daarentegen ook op andere manieren bij te dragen aan de beschermende werking. Het effect van een multivitaminepreparaat was sterker dan gebruik van de vitaminen afzonderlijk.
Geconcludeerd kan worden dat zowel calcium als multivitaminen de kans op borstkanker verkleinen. Een kanttekening bij de studie is dat de vitaminestatus in het bloed niet werd bepaald, maar de gegevens alleen werden verkregen door middel van vragenlijsten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen