Vitamine C bij borstkankertherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Toediening van intraveneuze vitamine C aan borstkankerpatiënten optimaliseerde de standaard kankertherapie door vermindering van de bijwerkingen die met kwaliteit van leven te maken hadden.
Dit was de conclusie van een Duits onderzoeksteam van een onderzoek ter vaststelling van de praktische implicaties van vitamine C-toediening gelijktijdig met chemotherapie en bestraling. Het betrof patiënten in hun eerste jaar na operatie. Vijftien verschillende artsen met in totaal 125 borstkankerpatiënten deden aan het onderzoek mee. Hiervan kregen 53 patiënten 7,5 gram vitamine C intraveneus gedurende tenminste vier weken. Als controlegroep dienden 72 patiënten. Alle patiënten hadden standaard chemotherapie en bestraling.
Er waren ten opzichte van de controlegroep in de vitamine C-groep significant minder klachten als gevolg van de standaardtherapie. Dat betrof vooral overgeven, verminderde eetlust, vermoeidheid, depressie, slaapstoornissen, duizeligheid en bloedingen. De symptomen waren voor ongeveer de helft minder. Van de toediening van vitamine C werden geen nadelige effecten geobserveerd. De onderzoekers schreven de gunstige effecten toe aan een vermindering van de oxidatieve stress als gevolg van de chemo en straling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen