Carnitine mogelijk gunstig tijdens zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen zijn tijdens de zwangerschap mogelijk gebaat bij suppletie met L-carnitine, zo blijkt uit de resultaten van een Duitse studie.
Eerder al werd gevonden dat de bloedspiegel voor carnitine in het verloop van een zwangerschap een opvallende daling laat zien. De reden hiervoor is echter nog onduidelijk. Met het onderzoek werd, naast het effect van carnitinesuppletie, gekeken of de carnitinedaling mogelijk wordt veroorzaakt door een verminderde biosynthese van deze stof. Dit als gevolg van een tijdens de zwangerschap optredend tekort aan ijzer.
Het onderzoek betrof 26 gezonde zwangere vrouwen. In willekeurige groepen verdeeld kregen zij, vanaf de 13e zwangerschapsweek tot het einde van de zwangerschap, dagelijks ofwel 500 mg L-carnitine, ofwel een placebo. In de controlegroep werd vanaf de 12e zwangerschapsweek een opvallende daling van de carnitinespiegel gezien. Carnitinesuppletie hield de bloedwaarden van deze stof echter op peil, zo toonden de resultaten van bloedonderzoek in de suppletiegroep aan. Hogere bloedwaarden voor carnitine hielden in de controlegroep verband met een hogere ijzerstatus. Daarnaast bleek dat naarmate de concentraties ferritine en carnitine hoger waren, de concentratie gamma-butyrobetaïne, een precursor van carnitine, lager was. Dit wijst er op dat een tekort aan ijzer de mogelijke oorzaak is van een verminderde biosynthese van carnitine tijdens de zwangerschap. Dit zou vervolgens verklaren waarom de bloedwaarden voor deze stof in de loop van de zwangerschap daalt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen