Chocolade in strijd tegen vermoeidheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) kunnen baat hebben bij het eten van chocolade met een hoog cacaogehalte dat rijk is aan polyfenolen.
Aan de studie namen 10 CVS-patiënten deel. Ze hadden een ernstige vorm van vermoeidheid zoals bleek uit een score van minimaal 10 op de 11-punts schaal van de Chalder Fatigue Scale. De personen werden in twee groepen verdeeld en consumeerden gedurende 8 weken chocolade met polyfenolen of chocolade zonder. Na een periode van 2 weken werd er door de twee groepen gewisseld wat betreft het type chocolade die ze vervolgens nog eens gedurende 8 weken consumeerden.
Het eten van chocolade met veel polyfenolen leidde na 8 weken tot een significante verbetering van de vermoeidheid. Dit effect verdween significant wanneer de proefpersonen de polyfenolarme chocolade kregen. Tevens verminderden de symptomen van CVS en was de kans op depressie en angst kleiner door het eten van polyfenolrijke chocolade. Wanneer de polyfenolrijke chocolade vervangen werd voor de polyfenolarme variant nam het aantal symptomen weer toe. Het eten van chocolade had in deze studie geen invloed op het lichaamsgewicht.
De studie laat zien dat consumptie van chocolade rijk aan polyfenolen verlichting kan bieden bij ME/CVS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen