Chocolade slecht voor botten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oudere vrouwen die dagelijks chocolade eten hebben zwakkere botten en daardoor een verhoogde kans op osteoporose en botfracturen.
Aan de studie namen 1.001 vrouwen in de leeftijd van 70 tot 85 jaar deel. De botdichtheid en -sterkte werd bepaald met behulp van een DEXA-scan, CT-scan en een echo. De chocoladeconsumptie werd afgeleid aan de hand van een vragenlijst en ingedeeld in 3 klassen: minder dan 1 keer per week, 1 tot 6 keer per week of meer dan 1 keer per dag.
De botdichtheid en -sterkte bleek significant af te nemen met een hogere consumptie van chocolade. Het verband was lineair. De botdichtheid van het hele lichaam was bij vrouwen die meer dan 1 keer per dag chocolade aten 3% lager dan bij vrouwen die minder dan 1 keer per week chocolade consumeerden. De verschillen lagen in dezelfde orde van grootte voor de heup, de nek, het scheenbeen en de hiel. Voor de heup en het scheenbeen was de botsterkte nog lager.
Vervolgstudies waarbij vrouwen gedurende een langere periode gevolgd worden zijn nodig om de resultaten te bevestigen en de preventie van osteoporose te onderzoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen