Chroom goed voor hart van suikerpatiënt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Chroomsuppletie verkort het QT-interval bij diabetes type-2 patiënten. Dit is de conclusie van onderzoekers van onderzoekers uit Slovenië.
Een verlengd QT-interval is een hartritmestoornis dat op den duur fataal kan zijn. Aan het zes maanden durende onderzoek deden 60 patiënten met suikerziekte mee. Patiënten met lever- of nierproblemen, hartfalen, kransvatziekten en ziekten van de hersenvaten waren van het onderzoek uitgesloten. Ook patiënten die medicijnen gebruikten die de glucosebalans in het bloed of het QT-interval kunnen beïnvloeden, werden van deelname uitgesloten. De helft, groep A, kreeg de eerste drie maanden 350 mcg chroom als picolinaat, de andere helft, groep B, kreeg een placebo. Na drie maanden werd de behandeling omgedraaid. QT-interval, chroomexcretie in de urine, plasma-insulinespiegels en glucosespiegels werden bepaald bij aanvang, na drie en na zes maanden.
Bij aanvang van het onderzoek waren de QT-intervallen in beide groepen gelijk, 422 milliseconden in groep A en 425 milliseconden in groep B. Na drie maanden was het QT-interval in groep A significant korter dan in groep B, 406 tegen 431. Weer drie maanden later, nu had groep A placebo gekregen en groep B chroompicolinaat, was in groep B het QT-interval verkort en het QT-interval in groep A bleek ook nog steeds verkort, 414 in groep A tegen 409 in groep B. De insulinespiegels werden ook significant verlaagd door het gebruik van chroom. Bij aanvang waren de insulinespiegels voor groep A en B respectievelijk, 13,5 en 14,7, na drie maanden waren deze 10,9 en 14,1, na zes maanden waren deze 10,4 en 9,8. Het insulineverlagende effect bleek dus ook aan te houden in groep A nadat met de chroomsuppletie was gestopt.
Een verlengd QT-interval is in verband gebracht met hoge bloedsuikerspiegels, hoge insulinespiegels en een verminderde insulinegevoeligheid bij diabetes type-2. Chroomsuppletie verbetert de insulinegevoeligheid, verlaagt de insulinespiegels en verbetert de glucosebalans in het bloed. Dit effect houdt zelfs aan nadat de suppletie is gestaakt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.