Cichoreiwortel verbetert darmgezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Inuline-achtige fructanen uit de cichoreiwortel bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën zoals Bifidobacteriën. Fructanen zijn voedingsvezels die van nature aanwezig zijn in de wortels van planten die behoren tot het geslacht cichorei zoals witlof en andijvie.

Er werd een systematische review uitgevoerd om de effecten van fructanen afkomstig van de cichoreiwortel op de darmgezondheid te onderzoeken. Hiervoor werden relevante studies geselecteerd uit drie medische databanken en twee klinische onderzoeksregisters. Twee wetenschappers selecteerden onafhankelijk van elkaar gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken waarin gedurende minimaal zeven dagen gesuppleerd was. Uiteindelijk werden vijftig studies geselecteerd met in totaal 2525 proefpersonen. Het betrof deelnemers van jong tot oud (0 tot 83 jaar). 

Suppletie met fructanen afkomstig van cichorei in een dosis van 3 gram tot 20 gram per dag ging gepaard met een significante toename van het aandeel Bifidobacteriën. De toename van Bifidobacteriën ging vergezeld met een betere stoelgang, dat wil zeggen een frequentere stoelgang en een zachtere consistentie van de ontlasting. Dit werd gezien bij gezonde personen alsook bij personen met verschillende ziekten (behalve maagdarmaandoeningen). 

Fructanen zijn natuurlijke voedingsvezels uit cichoreiwortels. De review bevestigt het gunstige effect van fructanen op de darm. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen