Azijn zinvol bij colitis ulcerosa

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Behandeling met azijn of zijn actieve bestanddeel azijnzuur is zinvol bij colitis ulcerosa. Dit blijkt uit een experiment met muizen.

Muizen die colitis ulcerosa hadden kregen in hun voeding 5% azijn of 0,3% azijnzuur. Deze toediening leidde tot een significante afname van de ziekteactiviteit, een beter behoud van het lichaamsgewicht en een kortere dikke darmlengte. Verder leidde de toediening van azijn(zuur) tot minder ontstekingsreacties. Dit bleek onder andere uit een onderdrukking van de respons van de T-helpercellen-1 en -17. Ook nam onder invloed van azijn(zuur) de apoptose (celdood) af.

Opvallend was dat behandeling met azijn bij nog gezonde muizen leidde tot verhoogde concentraties van melkzuur- en azijnzuurvormende bacteriën in de darm waaronder Lactobacillen, Bifidobacteriën en Enterococcus faecalis. Dit ging bovendien gepaard met een afname van de schadelijke Escherichia coli (E. coli) bacterie in de darm.

De wetenschappers concluderen op basis van hun experiment dat suppletie met azijn(zuur) mogelijk zinvol is bij de preventie en behandeling van colitis ulcerosa, doordat het inflammatie en apoptose voorkomt en de groei van gunstige darmbacteriën stimuleert. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen