Vitamine B2 stimuleert gunstige darmbacterie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met vitamine B2 (riboflavine) vergroot het aandeel van de gunstige Faecalibacterie prausnitzii in de darm. Dit blijkt uit het proefschrift van Sadabad die promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In zijn promotiestudie onderzocht Sadabad welke therapieën zinvol zijn voor personen met chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij personen met deze aandoeningen is de darmflora uit balans. De darmflora bevat naar verhouding teveel ziekmakende bacteriën. Om te zien wat precies het verschil is in de samenstelling van de darmflora van personen met en zonder chronische darmontsteking, vergeleek Sadabad de verhouding tussen verschillende darmbacteriën in de ontlasting van beide groepen.

De promovendus ontdekte dat er maar liefst drie subgroepen bestaan van de darmbacterie F. prausnitzii. Iedere subgroep komt op een andere plek in de ontlasting voor en verdrijft daar bepaalde ziekteverwekkers of helpt de groei van goede bacteriën te stimuleren. Ook ontdekte hij dat de hoeveelheid van deze darmbacterie kan worden verhoogd door dagelijks 100 mg vitamine B2 in te nemen. Tevens bleek dat bepaalde variaties van het ATG16L1-gen leiden tot een toename van ziekteverwekkers in de ontstoken darm van patiënten met de ziekte van Crohn.

De resultaten van de studie kunnen helpen om de darmflora van patiënten met chronische darmontsteking weer in balans te brengen, bijvoorbeeld met behulp van een voedingssupplement.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen