Citicoline effectief bij traumatisch hoofdletsel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Acute toediening van citicoline bevordert het herstel na een traumatisch hersenletsel, zo blijkt uit een meta-analyse

Citicoline (cytidinedifosfaat-choline) is een precursor van fosfatidylcholine (belangrijkste fosfolipide van de membranen van zenuwcellen) en de neurotransmitter acetylcholine.

Uit diverse medische databanken werden elf studies geselecteerd met in totaal 2771 deelnemers. Het betrof onderzoeken waarin citicoline in de acute fase (binnen 24 uur) werd toegediend aan personen met een mild tot ernstig traumatisch hoofdletsel. De toegediende dosis varieerde van 300 mg tot 6 gram per dag en de behandelduur varieerde van 10 tot 90 dagen. Citicoline werd intraveneus, intramusculair of oraal toegediend. 

Toediening van citicoline verbeterde met 18% significant de zelfredzaamheid van de patiënten. De dosis of de toedieningsvorm had geen effect op de resultaten. Daarnaast werden er geen significante effecten gezien van het supplement op de sterftekans. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Citicoline kan in de acute fase na een traumatisch hersenletsel worden toegediend. Dit bevordert het herstel en vergroot de zelfredzaamheid. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen