Citroenverbena verbetert slaap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een extract van citroenverbena (Lippia citriodora) vermindert het stressniveau en verbetert de slaapkwaliteit.  

Aan het onderzoek namen veertig proefpersonen deel met een matig stressniveau en een slechte nachtrust. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Het supplement bevatte 400 mg citroenverbena-bladextract. De suppletieperiode bedroeg acht weken. De deelnemers werden gevolgd tot een maand na staken van het supplement. Aan het begin van de studie en vervolgens maandelijks werden vragenlijsten ingevuld door de deelnemers. Tevens droegen de proefpersonen gedurende telkens een week een horloge met een activiteitentracker. 

Na een periode van acht weken, hadden deelnemers in de suppletiegroep significant minder stressklachten dan proefpersonen in de placebogroep. Dit ging gepaard met een daling van de cortisolspiegel. Ook een maand na staken van het supplement ervoeren de deelnemers minder stress. Tevens leidde suppletie met citroenverbena tot een verbetering van de slaapkwaliteit, vooral bij vrouwen. Onder invloed van het supplement nam de diepe slaap en REM slaap toe.  

Een bladextract van citroenverbena is rijk aan fenylpropanoïden. Fenylpropanoïden binden aan specifieke receptoren in het lichaam waarop ook benzodiazepinen aangrijpen. Het extract is mogelijk een veilig alternatief voor deze rustgevende medicijnen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen