CLA gunstig bij overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Geconjugeerd linolzuur (CLA) helpt de hoeveelheid lichaamsvet te verminderen en voorkomt mogelijk de toename van lichaamsgewicht.
Dit bleek uit een Amerikaans onderzoek waaraan 49 personen met overgewicht deelnamen. Leeftijden varieerden van 18 tot 44 jaar en de personen waren voor het overige gezond. Willekeurig in twee groepen verdeeld kregen ze gedurende 6 maanden dagelijks 3,2 g CLA of een placebo.
Na 6 maanden was het lichaamsvet van de personen die waren gesuppleerd met CLA gemiddeld met 1 kg afgenomen. In de placebogroep werd geen afname van lichaamsvet gezien. Daarnaast werden in de suppletiegroep minder negatieve emoties gerapporteerd vergeleken met de rapportage bij aanvang van de interventie.
De gewichtstoename tijdens de feestmaanden november en december bleek in de suppletiegroep significant lager dan in de placebogroep. Daarnaast werd bij de personen die waren gesuppleerd met CLA een significante verbetering van de endotheelfunctie. In beide groepen traden geen veranderingen op in de snelheid van de ruststofwisseling, de hoeveelheid lichaamsbeweging, de inname van de hoeveelheid voedsel, de gevoeligheid voor insuline, de vetsamenstelling van het bloed en de concentratie markers voor de leverfunctie en ontstekingsreactiviteit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.