Claims ingediend bij EFSA

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

DSM heeft bij de European Food Safety Authority (EFSA) een claimaanvraag ingediend voor het omega 3-visvetzuur DHA. De claim luidt als volgt: ‘Preformed DHA (docosahexaeenzuur) draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen’ en is aangevraagd onder artikel 14 van de claimverordening die betrekking heeft op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Met ‘preformed DHA’ wordt een DHA-formule bedoeld die nagenoeg vergelijkbaar is met de DHA die van nature in moedermelk voorkomt.

Van DHA bestaan reeds twee goedgekeurde gezondheidsclaims die betrekking hebben op de ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus en borstgevoede kinderen. In combinatie met EPA is er een goedgekeurde claim voor de normale werking van het hart en in combinatie met ALA (alfalinoleenzuur) voor een gezond cholesterolgehalte. Veel claims voor DHA zijn afgekeurd, waaronder claims die betrekking hebben op ontsteking en gewrichten. 

Ook van andere firma’s werden recent nieuwe claims ingediend. Clasado verzoekt om goedkeuring van een prebiotica-claim in relatie tot buikklachten. De Franse firma Olygose hoopt dat de EFSA een positieve mening geeft over galacto-oligosacchariden in relatie tot de glycemische respons en de British Specialist Nutrition Association (BSNA) hoopt op goedkeuring voor de claim: ‘Vloeibare koolhydraten dragen bij aan het behoud van de fysieke prestatie tijdens langdurige inspanning’. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.