Coënzym Q10 en vitamine E gunstig bij ataxie van Friedreich

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met ataxie van Friedreich hebben mogelijk baat bij suppletie met coënzym Q10 (CoQ10) en vitamine E. Dat blijkt uit de resultaten van een Britse pilotstudie.
Ataxie van Friedreich is een erfelijke ziekte waarbij sprake is van toenemende beschadiging van het zenuwstelsel. De ziekte kenmerkt zich door het onvermogen de werking van de spieren te coördineren. Overige verschijnselen variëren van spierzwakte en spraakstoornissen tot hartspierproblemen.
Voor het onderzoek kregen 50 patiënten met deze aandoening gedurende 2 jaar dagelijks ofwel een hoge dosis van 600 mg CoQ10 plus 2100 IE vitamine E, ofwel een lage dosis van 30 mg CoQ10. Het verloop van de ziektesymptomen werd geëvalueerd aan de hand van de scores op de International Co-operative Ataxia Ratings Scale (ICARS).
Bij aanvang bleken de patiënten met ataxie van Friedreich, vergeleken met gezonde personen, gemiddeld significant lagere bloedspiegels voor CoQ10 (35% lager) en vitamine E (27% lager) te hebben. Zowel de suppletie met de lage als de hoge doses CoQ10 plus vitamine E leidde tot significante stijgingen van deze niveaus. Dit ging in beide groepen gepaard met vergelijkbare verbetering van de symptomen. Na twee jaar bleek de ICARS-score van 49% van de totale onderzoeksgroep verbeterd. Dit betrof de patiënten die bij aanvang significant lagere bloedspiegels voor CoQ10 hadden dan de rest.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen