Vitamine K2 zinvol bij Parkinson?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een experiment met de toediening van vitamine K2 bij fruitvliegen geeft hoop op een nieuwe behandelingmethode voor de ziekte van Parkinson.

Bij Parkinsonpatiënten is het transport van elektronen verstoord. Mitochondriën zijn hierdoor onvoldoende in staat energie te genereren voor de cellen met als gevolg dat cellen in bepaalde hersengebieden afsterven en communicatie tussen neuronen wordt verstoord. Dit komt tot uiting in tremoren, stijfheid en akinesie (bewegingsarmoede). Al eerder hebben onderzoekers genetische defecten – zogenaamde PINK1- en Parkin-mutaties – ontdekt die de activiteit van de mitochondriën verminderen bij Parkinson.

In het experiment werd gebruikgemaakt van fruitvliegen met PINK1- en Parkin-mutaties. Fruitvliegen met deze mutaties bleken niet in staat om te vliegen als gevolg van defecten in de mitochondriën die vergelijkbaar zijn met wat bij Parkinsonpatiënten wordt gezien. Suppletie met vitamine K2 leidde tot herstel van de energieproductie in de mitochondriën waardoor de fruitvliegjes weer konden vliegen. De vitamine bleek het elektronentransport in de mitochondriën te herstellen.

Vitamine K2 speelt een rol in de energieproductie van mitochondriën. Het experiment geeft hoop op een nieuwe behandelmethode van Parkinson.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen