Resveratrol bij Parkinson via darmflora

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Opnieuw is er bewijs voor een rol van de darmflora bij het ontstaan en de progressie van de ziekte van Parkinson. Resveratrol blijkt een gunstig effect te hebben bij de aandoening via beïnvloeding van de darmflora.

In het experiment werden muizen gebruikt waarbij Parkinson geïnduceerd was. Een deel van de muizen kreeg gedurende acht weken dagelijks 30 mg resveratrol per kg/lich.gewicht. Van de zesde tot de achtste week werd ontlasting van deze muizen getransplanteerd in muizen die niet behandeld waren met resveratrol. 

Na transplantatie van de ontlasting van de met resveratrol behandelde muizen naar de andere groep muizen leidde ook tot een verbetering van het functioneren van de laatste. Tevens werd in de hersengebieden substantia nigra en striatum een toename gezien van cellen die het enzym tyrosine-hydroxylase bevatten. Dit enzym bevordert de vorming van L-DOPA, dat betrokken is bij de synthese van dopamine. Ook werd een verbetering gezien van de spijsvertering door een verhoging van de transportsnelheid in de dunne darm. Tenslotte werd een afname gezien van ontstekingsstoffen in het endotheelweefsel van de dikke darm. Dit alles ging gepaard met een verbeterde samenstelling van de darmflora. Zo werd een groter aandeel van Prevotellaceae, Rikenellaceae, Erysipelotrichaceae, Blautia en Alistipesbacteriën gezien, een lager aandeel van Lachnospiraceae en Akkermansia en een lagere ratio Fimicutes/Bacteroidetes. 

De darmmicrobiota speelt een voorname rol bij het ontstaan en de progressie van Parkinson. Resveratrol verlicht symptomen van de aandoening via een verbetering van de darmflora. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen