Pruikzwam bevordert regeneratie zenuwen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De traditioneel medicinale paddenstoel Hericium erinaceus, ook bekend als pruikzwam of lion’s mane, bevat bestanddelen die de regeneratie van zenuwen stimuleert. 

Voor het laboratoriumexperiment werden neuronen uit de hippocampus gebruikt. Tevens werd een experiment met muizen uitgevoerd. Uit de paddenstoel werden twee bioactieve stoffen gehaald en toegediend aan de neuronen en de muizen. Het betrof N-de fenylethylisohericerine (NDPIH) en hericeen A. 

Toediening van NDPIH en hericeen A hadden een krachtig effect op de uitgroei van axonen en neurietvertakkingen van de neuronen van de hippocampus. Dit effect werd vermoedelijk bewerkstelligd door stimulatie van de zenuwgroeifactor. Muizen die een extract van H. erinaceus kregen of hericeen A vertoonden een verhoogde expressie van neurotrofine. Dis is een stof die beschadiging van neuronen voorkomt en herstelt. Dit ging gepaard met een significante verbetering van het hippocampaal geheugen.

De paddenstoel H. erinaceus bevat bestanddelen die de regeneratie van zenuwen stimuleert. De paddenstoel wordt reeds sinds eeuwen toegepast binnen de traditionele Chinese geneeskunde. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen