Coënzym Q10 gunstig voor kwaliteit sperma

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met coënzym Q10 leidt tot significante verbeteringen in de kwaliteit van het sperma.
Dat blijkt uit een onderzoek met 212 mannen met slechte spermakwaliteit zonder bekende oorzaak. Hiervoor wordt de term oligoasthenoteratospermie gebruikt die duidt op een lage concentratie en beweeglijkheid van de spermacellen en een groot percentage spermacellen met een afwijkende vorm.
De mannen werden, in twee willekeurige groepen verdeeld, gedurende 26 weken dagelijks gesuppleerd met ofwel 300 mg coënzym CoQ10 ofwel een placebo.
Uit spermaonderzoek bleek dat de behandeling met coënzym Q10, vergeleken met placebobehandeling, significante verbeteringen teweegbracht in de concentratie en de beweeglijkheid van de spermacellen. Deze verbeteringen waren sterker naarmate het aantal suppletiedagen groter was. Daarnaast werd er een stijging gezien in het percentage spermacellen met een normale vorm. Bloedonderzoek toonde significante verbeteringen van de bloedspiegels voor de hormonen FSH en LH. De acrosoomreactie aan het einde van de suppletieperiode bleek in de CoQ10-groep te zijn gestegen van 14 naar 31%, terwijl dit percentage in de placebogroep nagenoeg onveranderd bleef. De acrosoomreactie staat voor het proces waarbij in de kop van de zaadcel enzymen vrijkomen die nodig zijn om de buitenste wand van de vrouwelijke eicel door te dringen. Dit maakt samensmelting van de zaad- en eicel mogelijk.
Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of suppletie met coënzym Q10 ook de kans op een zwangerschap vergroot.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen