Coënzym Q10 verlengt jeudige status proteoom in het plasma

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een studie naar de effecten van de suppletie van coënzym Q10 op de vorming van vrije radicalen kregen ratten een voeding met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren van het omega 6-type. De ratten werden gedurende de gehele levensduur gesuppleerd met coënzym Q10.
Ten opzichte van ratten zonder extra coënzym Q10, vertoonden de proefdieren een aantal opmerkelijke afwijkingen van veranderingen in het proteoom van plasma en serum welke gewoonlijk verbonden zijn met veroudering. Na 6 respectievelijk 24 maanden van coënzym Q10-suppletie bleken de concentraties albumine in het serum significant te zijn toegenomen. Dit in afwijking van de groep ratten zonder extra coënzym Q10 en ook in afwijking van hetgeen gewoonlijk bij ouder wordende ratten wordt waargenomen. Bij oudere dieren treedt verlaging van de albumineconcentratie in het serum op.
Voorts werd significante verlaging waargenomen van de plasmawaarden voor hemopexine, apolipoproteïne H, inter-alfa-inhibitor H4P heavy chain, preprohaptoglobine, fibrinogeen gamma-chain precursor, fetuïne proteïne, alfa-1-antitrypsine precursor en type II-peroxiredoxine. Significante verhoging werd gevonden voor serineproteaseinhibitor-3, vitamine D- bindingseiwit en Alo A-I.
De resultaten ondersteunen een gunstige rol voor coënzym Q10 in de verlaging van de belasting als gevolg van vrije radicalen en voor het risico van hart- en vaatziekten. Gevonden werden modulerende effecten op ontstekingsreacties tijdens veroudering.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.