Coënzym Q10 vermindert neurotoxiciteit harddrugs

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Herhaalde blootstelling aan harddrugs zoals cocaïne en extasy heeft aantoonbaar schadelijke effecten op de hersenen van muizen. Zo nemen de concentraties dopamine in het corpus striatum aanzienlijk af. Ook worden onder invloed van cocaïne of extasy de lokale concentraties van coënzym Q10 in de hersenen verlaagd, neemt de immunoreactiviteit van Complex-I af en is de productie van vrije radicalen in het corpus striatum en de hersenschors significant verhoogd.
Toediening van coënzym Q10 aan muizen die blootgesteld waren aan cocaïne of extasy bleek de neurotoxische effecten te verminderen. Via hoge resolutie micro-PET-scans kon specifiek een effect van coënzym Q10 op de door cocaïne of extasy geïnduceerde remming van de opname van L-dopa in het corpus striatum worden vastgesteld. Uit de studie blijkt dat coënzym Q10 een neuroprotectief effect bij gebruik van cocaïne of extrasy kunnen hebben.
Meer onderzoek is nodig om vast te stellen in hoeverre suppletie met coënzym Q10 van nut is in de behandeling van harddrugverslaafden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen