Coënzym Q10 werkt bij hartfalen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Uit een klinisch onderzoek is gebleken dat patiënten met hartfalen baat kunnen hebben bij gebruik van coënzym Q10.

Coënzym Q10 (ubiquinon) wordt door het lichaam geproduceerd en komt in alle lichaamscellen voor. Het speelt een belangrijke rol bij de celademhaling waar voeding en zuurstof worden omgezet in ATP.

In het placebogecontroleerde, dubbelblinde onderzoek werden 420 patiënten met matig tot ernstig hartfalen verdeeld in twee groepen. Patiënten in de suppletiegroep gebruikten driemaal daags 100 mg coënzym Q10.

Na twee jaar hadden zij 50% minder complicaties aan hart- en bloedvaten ervaren dan de placebogroep. Bovendien bleken de sterfte en het aantal opnames in een ziekenhuis duidelijk verminderd. NT-proBNP, een biologische marker voor hartzwakte, was door het gebruik van coënzym Q10 eveneens verlaagd.

Dr. Svend Aage Mortensen van de Universiteit Kopenhagen concludeert, dat coënzym Q10 naast het gebruik van ACE-remmers en bètablokkers aan de standaardtherapie van hartzwakte moet worden toegevoegd. Cholesterolverlagende statines worden ook vaak ingezet bij de behandeling van hartzwakte. Mortensen stelde dat deze medicijnen echter het coënzym Q10-gehalte in de cel met 40% verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen