Coënzym Q10 zinvol bij leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met coënzym Q10 heeft dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschap een gunstig effect bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

Aan de studie namen 41 personen deel met een milde vorm van NAFLD. De deelnemers werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de suppletiegroep kregen de personen gedurende twaalf weken dagelijks 100 mg coënzym Q10, in de andere groep kregen de deelnemers een placebo. Voor en na de interventieperiode werden bloedmonsters afgenomen.

Dagelijkse suppletie met coënzym Q10 leidde na twaalf weken tot een significante afname van de leverenzymwaardes aspartaat aminotransferase (ASAT) en gamma-glutamyltransferase (GGT). Tevens namen de concentraties van de ontstekingsmarkers hs-CRP en TNF-alfa significant af. Bij de personen die gesuppleerd werden met coënzym Q10 werden significant hogere concentraties gezien van adiponectine in vergelijking met de deelnemers in de placebogroep. Adiponectine is een ontstekingsremmend eiwit. Bij personen met overgewicht en insulineresistentie is de concentratie van dit eiwit verlaagd. Tenslotte bleek dat in de suppletiegroep bij significant meer deelnemers een normalisering van de leverenzymwaardes optrad dan in de placebogroep.

De resultaten van de studie suggereren dat coënzym Q10-suppletie zinvol kan zijn bij een beginnende vorm van niet-alcoholische leververvetting.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen