Combi glucosamine en chondroïtine voorkeur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gebruik van glucosamine in combinatie met chondroïtine leidt tot een beter behoud van de gewrichtsspleet die gevuld is met een smerende vloeistof (synovia).

Aan de studie namen 605 personen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar deel. Ze hadden chronische kniepijn en hun gewrichtsspleet was reeds versmald, maar bedroeg nog meer dan 2 mm. De deelnemers werden willekeurig in groepen verdeeld. Ze kregen gedurende twee jaar dagelijks 945 mg glucosamine (als sulfaat), 800 mg chondroïtinesulfaat, beide supplementen of een placebo. Na twee jaar werd opnieuw de doorsnee van de gewrichtsspleet gemeten. Tevens werden pijnklachten geregistreerd.

Suppletie met glucosamine in combinatie met chondroïtine leidde tot een significant beter behoud van de gewrichtsspleet in vergelijking met de placebo. Afzonderlijke suppletie had geen effect op de gewrichtsspleet. Er was geen verschil waarneembaar in pijnklachten tussen de vier afzonderlijke groepen.

De combinatie van glucosamine en chondroïtine heeft een gunstig effect op het behoud van het kniegewricht, maar leidt niet tot vermindering van pijnklachten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen