Combinatie vitamine C met E vermindert dichtslibben vaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine E én vitamine C vermindert het dichtslibben van de bloedvaten. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Kuopio in Finland.
Aan het Antioxidant Supplementation in Atherosclerosis Prevention (ASAP) Study deden 520 mannen en vrouwen na de overgang mee. Zij waren tussen de 45 en 69 jaar en hadden een cholesterolspiegel van 5,0 mmol/l. Zij kregen dagelijks 272 IE vitamine E en 500 mg vitamine C time released of een placebo. Na zes jaar werd de dichtslibbing van de vaten gemeten.
De gemiddelde dikte van de halsslagader was bij mannen met 33% afgenomen en bij vrouwen met 14%. Bij de vrouwen was de daling niet significant.
Bij zowel de mannen als de vrouwen was de gemiddelde toename van de dikte van de halsslagader 0,014 mm per jaar bij de placebogroep. Bij de experimentele groep was dit 0,010 mm. Bij de experimentele groep was de halsslagader 25% minder dichtgeslibd. Als alleen naar de mannen werd gekeken was de dichtslibbing 37% minder. Het effect was groter als de persoon aan het begin van de studie een lage vitamine C-spiegel had of geen aderverkalking van de halsslagader.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen