Covid-19: vitamine D-status voorspelt sterftekans

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort is gerelateerd aan een significant hoger sterfterisico als gevolg van een infectie met het SARS-CoV-19 virus.

Voor het onderzoek werden 115 volwassenen geselecteerd die vanwege ernstige klachten bij een corona-infectie in een Braziliaans ziekenhuis werden opgenomen. De personen hadden een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Bij binnenkomst werd de infectie bevestigd middels een PCR-test, tevens werd de vitamine D-spiegel bepaald. Op basis van de vitamine D-status werden de proefpersonen verdeeld in twee groepen; vitamine D-tekort (<50 nmol/l) of een adequate vitamine D-status (≥50 nmol/l). Vervolgens werd de vitamine D-status gerelateerd aan de sterftekans binnen een periode van een maand.

In de groep met een adequate vitamine D-spiegel was het sterfterisico 14%, terwijl in de groep met een inadequate vitamine D-status de sterftekans 32% bedroeg. Na correctie voor de beïnvloedende factoren leeftijd, geslacht en het aantal dagen met symptomen tot aan de ziekenhuisopname, bleek dat de vitamine D-status een significante voorspeller was van de sterftekans. 

Een vitamine D-tekort is gerelateerd aan een significant hoger sterfterisico als gevolg van een infectie met het SARS-CoV-2 virus.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen