Cranberry's tegen urinewegklachten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een supplement van gedroogde cranberry's heeft bij oudere mannen een gunstig effect op klachten van de onderste urinewegen. Dit effect staat los van al dan niet aanwezige prostaatvergroting of de concentratie C-reactief proteïn (CRP) in het bloed.
Een groep Tsjechische wetenschappers onderzocht 42 mannen van 63 jaar en ouder met klachten aan de onderste urinewegen, welke typisch voorkomen bij goedaardige prostaatvergroting. De proefpersonen hadden een verhoogde spiegel PSA (prostaat specifiek antigeen) in hun bloed maar waren vrij van prostaatkanker.
De helft van de groep slikte dagelijks 1500 mg poeder van gedroogde cranberry's, terwijl de overige mannen een placebo kregen. Aan het begin van het onderzoek en na drie en zes maanden werden de proefpersonen aan een uitgebreid lichamelijke onderzoek onderworpen. De wetenschappers bepaalden onder meer de kwaliteit van leven, het bloedbeeld en de prostaat- en plasfunctie.
Na zes maanden had de cranberrygroep significant minder prostaatklachten en een lagere PSA-spiegel. Tegelijkertijd konden de mannen beter plassen, werd de blaas beter geleegd en nam de kwaliteit van leven significant toe. Het cranberrysupplement was echter niet van invloed op de testosteron- en CRP-spiegel. In de controlegroep werden daarentegen geen verbeteringen waargenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen