Creatine zinvol bij fibromyalgie

Personen met fibromyalgie kunnen baat hebben bij suppletie met creatine, hoewel het effect zich beperkt tot de spierkracht.

Voor de dubbelblinde studie werden 15 fibromyalgiepatiënten verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende 16 weken 20 gram creatine-monohydraat of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werden de symptomen geëvalueerd.

In de suppletiegroep was na 16 weken de creatineconcentratie in de spieren met 83% significant hoger in vergelijking met de placebogroep. De kracht van de been- en borstspieren was significant toegenomen in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. De kracht die geleverd kon worden zonder beweging (isometrische spierkracht) was eveneens significant groter. Suppletie had echter geen invloed op het uithoudingsvermogen, de mate van pijn, het cognitief functioneren, de slaapkwaliteit en kwaliteit van leven. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Hoewel het effect van creatinesuppletie zich beperkt tot de spierkracht, kan suppletie een zinvolle aanvulling zijn van de behandeling van fibromyalgiepatiënten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login