Curcumine bevordert gewichtsverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met curcumine, het bioactieve bestanddeel van de kurkumaplant, ondersteunt gewichtsvermindering.

Voor de meta-analyse werden uit de medische databanken Medline, Scopus, Cochrane en Google Scholar relevante onderzoeken geselecteerd. Er werden vijftig gerandomiseerde studies gevonden die voldeden aan de kwaliteitscriteria. De volgperiode van de studies varieerde van 4 tot 39 weken, maar de meeste studies hadden een suppletieduur van acht weken. Er werden drie types supplementen gebruikt in uiteenlopende dosissen. Zo werd gesuppleerd met kurkumapoeder in een dagdosis van 2000 mg tot 3000 mg, een curcumine-extract in een dagdosis van 500 mg tot 1950 mg en formules met een verhoogde biologische beschikbaarheid door bijvoorbeeld de toevoeging van piperine. De dosis curcumine in deze formules varieerde van 500 mg tot 1000 mg per dag.

Suppletie met curcumine leidde tot een significante afname van de BMI, het lichaamsgewicht en de middelomtrek ten opzichte van suppletie met een placebo. Onder invloed van curcuminesuppletie nam de BMI gemiddeld af met 0,24 kg/m2. Het lichaamsgewicht daalde met gemiddeld 0,6 kilogram en de buikomvang nam met gemiddeld 1,3 centimeter af. Wanneer gesuppleerd werd met curcumine met een hoge biologische beschikbaarheid daalde de BMI, gewicht en middelomtrek met respectievelijk 0,26 kg/m2, 0,8 kilogram en 1,4 centimeter. Het grootste effect werd gezien bij personen met obesitas en diabetes. 

Suppletie met curcumine met een hoge biologische beschikbaarheid kan bijdragen aan een verbetering van de lichaamssamenstelling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen