Obese kinderen door vitamine D-gebrek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zowel zwarte als blanke kinderen met een vitamine D-tekort lopen een verhoogd risico van overgewicht en een verlaagd HDL-cholesterolgehalte.
Aan het Amerikaanse onderzoek deden 237 kinderen mee van 8 tot 18 jaar. De gemiddelde leeftijd was 13 jaar, 53% van hen was van blanke afkomst en 47% had overgewicht.
Van de zwarte en blanke kinderen had respectievelijk 73% en 40% een inadequate vitamine D-status (concentratie <50 nmol/L). Een lage vitamine D-concentratie werd in verband gebracht met een verhoogde BMI, lichaamsvetpercentage, visceraal en subcutaan buikvet en met een lager HDL-cholesterolgehalte. Bij de blanke kinderen met een vitamine D-tekort werd voornamelijk meer visceraal vet aangetroffen, terwijl bij de zwarte kinderen juist meer subcutaan vet werd gevonden. Het ras, seizoen, de leeftijd en de hoeveelheid visceraal buikvet waren onafhankelijke, significante voorspellers voor de vitamine D-status. De onderzoekers pleiten voor vervolgstudies waarin het effect van een optimale vitamine D-status op overgewicht en het vetspectrum wordt onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen