Darmbacterie beschermt tegen toxiciteit

Aanwezigheid van de darmbacterie Eggerthella lenta (E. lenta) leidt tot inactivatie van het medicijn digoxine (ook bekend als Lanoxin). Digoxine wordt gewonnen uit de bladeren van vingerhoedskruid (Digitalis) en heeft een bijzondere smalle therapeutische breedte.

Wetenschappers van de Harvard University ontdekten waarom E. lenta de werking van digoxine vermindert. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was dit reeds bekend, maar het bleef onopgehelderd hoe de darmbacterie de werking van het medicijn kon verminderen. De bacterie wordt aangetroffen bij zo’n 30 procent van de bevolking.

De Harvard wetenschappers ontdekten dat E. lenta beschikt over een specifiek enzym, het cardiac glycoside reductase-2 (Cgr2), dat verantwoordelijk is voor het effect. Het enzym is in staat toxische stoffen van vingerhoedskruid en andere planten te verteren. De wetenschappers vermoeden dat darmbacteriën de genen in standhouden die coderen voor dergelijke enzymen om de gastheer te beschermen tegen vergiftiging.

De darm blijkt te beschikken over specifieke bacteriën die bescherming bieden tegen toxische plantenstoffen en zodoende ook de werking van medicijnen kunnen beïnvloeden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+