Probiotica en toxische metalen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Probiotica beschermen mogelijk tegen toxische metalen zoals kwik, arsenicum en lood.

De studie werd uitgevoerd in Mwanza een stad in Tanzania. Er namen 44 schoolgaande kinderen en 60 zwangere vrouwen aan de studie deel. De kinderen kregen gedurende 25 dagen yoghurt met het probioticum Lactobacillus Rhamnosus GR-1 of gewone melk. De vrouwen kregen in hun tweede en derde trimester van hun zwangerschap de yoghurt of geen interventie. In het bloed werden voor en na de suppletieperiode de concentraties van de metalen gemeten. Bij de kinderen werd daarnaast de samenstelling van de darmflora vastgesteld.

In vergelijking met Canadese kinderen en zwangere vrouwen hadden de Tanzaniaanse proefpersonen verhoogde concentraties lood en kwik in hun bloed. De consumptie van de yoghurt met het probioticum beschermde de zwangere vrouwen tegen een verdere stijging van de concentraties van kwik en arsenicum in hun bloed. Deze tendens werd ook gezien bij de kinderen, maar was daar niet significant. Uit de ontlastingmonsters van de kinderen bleek dat een verhoogde loodconcentratie gerelateerd was aan een relatief hoog aandeel van Succinivibrionaceae bacteriën en Gammaproteo bacteriën.

Vervolgstudies zijn nodig om meer inzicht te krijgen in het effect van probiotica bij personen die excessief blootgesteld worden aan zware metalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen