PFAS geassocieerd met hoge bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De aanwezigheid van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in het lichaam zijn in verband gebracht met hoge bloeddruk

PFAS is een verzamelnaam voor meer dan zesduizend chemische stoffen die aanwezig zijn in onder andere verzorgings- en huishoudproducten zoals shampoo, cosmetica, verpakkingsmaterialen, anti-aanbak pannen en waterafstotende kleding. De Westerschelde in Zeeland is vervuild met PFAS als gevolg van jarenlange lozing door het chemieconcern 3M in België. 

Er werden gegevens gebruikt van de Study of Women's Health Across the Nation (SWAN), een cohortstudie waaraan meer dan duizend vrouwen van middelbare leeftijd deelnamen. Bij de vrouwen werden de concentraties van diverse PFAS in het bloedserum gemeten. Ze werden vervolgens gevolgd vanaf 1999 tot 2017. Aan het begin van het onderzoek hadden de vrouwen geen hoge bloeddruk.

Tijdens de volgperiode werd bij 470 vrouwen hoge bloeddruk vastgesteld. Hiervan was sprake bij een systolische druk ≥140 mmHg of een diastolische druk ≥90 mmHg. Vrouwen met de hoogste concentratie van de PFAS-soorten perfluorooctaansulfonaat, linear perfluorooctanoate en 2-(N-ethyl-perfluorooctane sulfonamido) acetaat hadden -afhankelijk van de soort - met 42% tot 47% significant meer kans op hypertensie ten opzichte van vrouwen met een lage concentratie van deze PFAS in hun bloed. Wanneer gekeken werd naar de totale PFAS-concentratie, dan was de kans op hypertensie met 71% significant hoger bij vrouwen met de hoogste concentratie ten opzichte van vrouwen met de laagste totale serumconcentratie. 

Afzonderlijke en totale bloedconcentraties van PFAS zijn geassocieerd met het risico op hoge bloeddruk. PFAS is mogelijk een nog niet-erkende oorzaak van hypertensie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen