Darmbacterie gerelateerd aan obesitas

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Aanwezigheid van de darmbacterie Clostridium ramosum leidt bij muizen tot een verhoogde kans op overgewicht bij een vetrijk eetpatroon. C. ramosum behoort tot de bacteriestam Firmicutes. Veranderingen in het aandeel van Firmicutes en Bacteriodetes in de darmflora is al eerder in verband gebracht met obesitas.

De muizen werden verdeeld in drie groepen. In de eerste groep hadden de muizen een darmflora die overeenkwam met een vereenvoudigde humane darmflora van acht bacteriën met C. ramosum. De tweede groep muizen had dezelfde samenstelling van de darmflora zonder C. ramosum. Bij de muizen in de derde groep bestond de darmflora alleen uit C. ramosum. De muizen volgden gedurende vier weken een vetrijk of een vetarm voedingspatroon.

Onder invloed van het vetrijke eetpatroon was er geen verschil waarneembaar tussen de groepen voor wat betreft de totale energie-inname, verteringscapaciteit en concentraties van ontstekingsmarkers. Wel was er een significant verschil in lichaamsgewicht tussen de groepen muizen. Muizen in de eerste en derde groep (mét C. ramosum) namen significant meer toe in lichaamsgewicht en lichaamsvet in vergelijking met muizen die niet de C. ramosumbacterie hadden. Tevens bleek dat alle muizen die vetarme voeding kregen slank bleven. Hieruit blijkt dat de aanwezigheid van C. ramosum in de darmflora alleen leidt tot overgewicht in combinatie met een vetrijk voedingspatroon. Tevens bleek dat muizen in de eerste groep een hogere expressie hadden van glucose transporter 2 (Glut2) en het vetzuur translocase. Deze toename van transporters van glucose en vetzuren draagt mogelijk bij aan de gewichtstoename.

Mogelijk speelt de aanwezigheid van C. ramosum in de darmflora een rol bij het ontstaan van obesitas.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen