Darmbacterie maakt tumorbevorderende metaboliet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers hebben een toxische metaboliet ontdekt die geproduceerd wordt door een specifieke darmbacterie. De ontdekking kan verklaren waarom personen met een inflammatoire darmaandoening zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn een verhoogd risico op darmkanker hebben.

Voor het onderzoek werden ontlastingmonsters geanalyseerd van elf personen met een inflammatoire darmaandoening. Er werden honderd bacteriestammen geselecteerd die vervolgens in een laboratorium werden opgekweekt met DNA. Op basis hiervan werden 18 bacteriestammen geselecteerd die aan DNA schade toebrachten. Vervolgens werden moleculen gevonden die verantwoordelijk waren voor de DNA-schade. 

De wetenschappers identificeerden de bacterie Morganella morganii die bij zowel personen met een inflammatoire darmziekte als bij personen met darmkanker wordt aangetroffen. Het bleek dat M. morganii verantwoordelijk is voor de productie van zogenaamde indolimines die DNA-schade veroorzaken. Deze metabolieten worden geproduceerd onder invloed van het zogenaamde aat-gen dat aanwezig is in de bacterie. Uit een muizenexperiment blijkt dat wanneer dit gen verwijderd wordt, de productie van indolimines wordt gestopt en de tumorgroei wordt geremd. 

De darmbacterie M. morganii blijkt verantwoordelijk voor de productie van indolimines. Deze metabolieten beschadigen DNA en kunnen leiden tot darmkanker. In eerdere studies werd de darmbacterie Escherichia coli in verband gebracht met darmkanker door productie van de toxische stof colibactine. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen