Darmbacterie noodzakelijk voor immuunregulerende cellen

De darmbacterie Lactobacillus reuteri blijkt samen met tryptofaan noodzakelijk voor de omzetting van intraepitheliale CD4+ T-cellen in immuunregulerende cellen. Dit blijkt uit een muizenexperiment.

De dunne darm bevat specifieke lymfocyten (DP-IEL) die een immuunregulerende werking hebben. Ze worden gevormd uit intestinale CD4+ T-cellen. DP-IEL worden niet aangetroffen in steriele muizen. Dit suggereert dat microben een rol spelen bij de vorming van deze immuunregulerende cellen.

De wetenschappers ontdekten in hun experiment dat de aanwezigheid van L. reuteri in de darm een voorwaarde is voor de vorming van DP-IEL. Bovendien ontdekten ze dat ook tryptofaan noodzakelijk is voor de vorming van de immuunregulerende cellen. Het actieve bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de vorming van DP-IEL blijkt indool-3-melkzuur te zijn dat een bijproduct is van het tryptofaan metabolisme. Een verdubbeling van de hoeveelheid tryptofaan in de voeding bleek te leiden tot een toename van 50% van het aantal DP-IEL.

De aanwezigheid van L. reuteri in combinatie met tryptofaan blijkt bij muizen te leiden tot een toename van immuunregulerende T-cellen. Als dit ook in humane studies kan worden aangetoond, biedt dit mogelijkheden voor de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+