Darmbacteriën voor diabetes type-1?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De interactie van darmbacteriën speelt vermoedelijk een rol bij het ontstaan van diabetes type-1. Duitse wetenschappers ontdekten een verschil in interactie van darmbacteriën bij kinderen al op zeer jonge leeftijd die wel en geen diabetes ontwikkelden.

In de studie werd de darmflora vergeleken van jonge kinderen waarbij wel en geen diabetesspecifieke antilichamen in het bloed werden aangetroffen. Het betrof antilichamen tegen de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De aanwezigheid hiervan duidt op de ontwikkeling van diabetes type-1. Er werden 298 stoelgangmonsters onderzocht van 22 kinderen met deze antilichamen en 22 kinderen zonder antilichamen. Het betrof kinderen in de leeftijd tot drie jaar.

De samenstelling van de darmflora veranderde sterk tijdens het eerste levensjaar en werd beïnvloed door borstvoeding, eetgewoonten en de manier waarop het kind ter wereld kwam. De aan- dan wel afwezigheid van antilichamen was niet van invloed op de diversiteit en het aantal darmbacteriën. Wel werd er op een leeftijd van zes maanden en twee jaar een afwijkende interactie tussen de darmbacteriën gezien bij kinderen met antilichamen tegen de eilandjes van Langerhans.

Mogelijk kan in de toekomst aan de hand van de interactie van darmbacteriën op jonge leeftijd voorspeld worden wie diabetes type-1 gaat ontwikkelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen