Ook vitamine K tegen osteoporose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine K, vitamine D en calcium versterken elkaar in hun positieve effect op de gezondheid van de botten bij oudere vrouwen.
Dit concluderen Schotse onderzoekers naar aanleiding van een onderzoek onder 244 gezonde vrouwen van 60 jaar en ouder. De vrouwen werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen een dagelijkse suppletie van respectievelijk een placebo, 200 mcg vitamine K1 alleen, een combinatie van 400 IE vitamine D3 en 1000 mg calcium of - de vierde groep - de vitamine K, vitamine D en calcium gecombineerd. Bij aanvang en na iedere zes maanden werden de volgende factoren bepaald: de botmineraaldichtheid (BMD), de botmineraalconcentratie (BMC) in heup en pols en de snelheid waarmee een bot zich vernieuwt (bot-turnover).
Na twee jaar werd tussen de groepen geen significant verschil gevonden voor het verlies van botmassa. De groep vrouwen echter die gesuppleerd waren met de combinatie van vitamine K, D en calcium toonde een significante verhoging van de BMD en de BMC in het spaakbeen. Ook werden in deze groep significante stijgingen in het bloed gemeten van zowel vitamine K als vitamine D, bleek de bot-turnover verhoogd en de absorptie van calcium uit de botten verlaagd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen