Mycobioom oorzaak MS?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het mycobioom – de schimmelcomponent van het darmmicrobioom – is betrokken bij verschillende auto-immuunaandoeningen. Voor het eerst blijkt nu ook een verband tussen het mycobioom en Multiple sclerose (MS).

Aan het onderzoek namen 25 personen met MS en 22 gezonde controlepersonen deel. Aan het begin van de studie en na zes maanden werden bloed- en ontlastingmonsters verzameld en geanalyseerd. Tevens hielden de deelnemers gedurende vier dagen een voedingsdagboek bij.

MS-patiënten hadden een significant grotere alfadiversiteit van het mycobioom ten opzichte van controlepersonen. Alfadiversiteit is de mate van variatie van schimmels binnen één persoon. Tevens werd bij MS-patiënten een groter aandeel gezien van de schimmels Saccharomyces en Aspergillus. De aanwezigheid van Saccharomyces was gerelateerd aan een hogere concentratie van basofielen (type witte bloedcellen) in het bloed en een lagere concentratie van regulerende B-cellen. De schimmel Aspergillus was geassocieerd met een hogere concentratie van geactiveerde CD16+ dendritische cellen. Behandeling met dimethylfumaraat, een veelgebruikte immunomodulerende therapie die ook schimmeldodende activiteit heeft, veroorzaakte geen uniforme mycobioomveranderingen bij de MS-patiënten. De consumptie van boter en dierlijke vetten was geassocieerd met een hoger aandeel van Saccharomyces, terwijl de inname van noten en zaden gerelateerd was aan een kleiner aandeel van de schimmel.

In vervolgstudies moet een oorzakelijk verband tussen het mycobioom en MS nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen