Darmdysbiose bij MS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Infiltratie van Th17-cellen in de darm en een toename van neutrofielen is gerelateerd aan een dysbiose van de darmflora en darmontsteking bij personen met multiple sclerose (MS).

In eerste instantie werd een experiment met muizen uitgevoerd waarbij de infiltratie van immuuncellen in de darm van de muizen werd onderzocht. Het betrof muizen waarbij MS geïnduceerd was. Vervolgens werden bij MS-patiënten de bevindingen geverifieerd.

Uit het muizenexperiment bleek dat een autoimmuun-ontsteking van het ruggenmerg en het brein gelijktijdig gepaard ging met een darmontsteking. Dit wijst op een direct verband tussen MS en een darmonsteking. Onderzoek van de dikke darm bij deze muizen toonde infiltratie van Th17-cellen en rekrutering van neutrofielen. Tevens werd bij deze muizen ten opzichte van gezonde soortgenoten een significant hogere concentratie van lipocaline-2 (Lcn-2) in de ontlasting aangetroffen. Lcn-2 is een biomarker voor darmontstekingen en wordt vooral geproduceerd door de neutrofielen. Ook bij MS-patiënten bleek de concentratie van Lcn-2 significant verhoogd ten opzichte van gezonde proefpersonen. Een verhoogd Lcn 2-gehalte ging gepaard met een verminderde diversiteit van de darmflora. Zo bleek het aandeel van de darmbacteriën Anaerobutyricum, Blautia en Roseburia verlaagd bij MS-patiënten. Deze darmbacteriën zijn gunstig bij inflammatoire darmziekten. Tevens ging een hoog Lcn-2 gehalte gepaard met hogere niveaus van andere ontstekingsmarkers zoals calprotectine en neutrofiele elastase en een lagere concentratie van het korteketenvetzuur acetaat.

De resultaten tonen een verband tussen infiltratie van Th17-cellen in de darm, een toename van neutrofielen, dysbiose van de darmflora en een darmontsteking bij MS. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen