Darmflora beïnvloedt bloedhersenbarrière

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De darmflora beïnvloedt de permeabiliteit van de bloedhersenbarrière, zo blijkt uit een muizenstudie.

De wetenschappers bestudeerden de integriteit en ontwikkeling van de bloedhersenbarrière bij twee groepen muizen. In de eerste groep betrof het muizen die in hun omgeving werden blootgesteld aan normale bacteriën. In de tweede groep betrof het muizen die - evenals hun moeders - in een steriele omgeving verbleven.

De aanwezigheid van darmflora bij de moeder aan het einde van de zwangerschap was van invloed op de passage van gelabelde antilichamen over de bloedhersenbarrière van de foetussen. Aanwezigheid van de darmbacteriën leidde tot een verminderde passage van deze antilichamen. Daarentegen bleek dat de gelabelde antilichamen bij foetussen van moeders die in een steriele omgeving verbleven makkelijk de bloedhersenbarrière passeerden. De grote doorlaatbaarheid van de bloedhersenbarrière bij deze muizen bleef ook op volwassen leeftijd aanwezig. Daarentegen ontdekten de wetenschappers dat de doorlaatbaarheid afnam zodra de muizen ontlasting getransplanteerd kregen met een normale darmflora.

Het exacte werkingsmechanisme is nog onbekend. Wel zagen de wetenschappers dat de expressie van de zogenaamde ‘tight-junction eiwitten’ die een belangrijke rol spelen bij de permeabiliteit van de barrière, afnam onder invloed van een steriele leefomgeving. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen