Darmflora oorzaak kindereczeem?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Universiteit Leiden en het Sint Antonius ziekenhuis van Nieuwegein hebben aangetoond dat de samenstelling van de darmflora van baby’s een grote rol speelt bij het ontwikkelen van eczeem.

Ze onderzochten de ontlasting van drie maanden oude baby’s en bekeken of ze op latere leeftijd eczeem kregen. Bij de kinderen die eczeem ontwikkelden werden lagere concentraties van korteketen-vetzuren zoals butyraat gevonden. Tevens werden er lagere concentraties van succinaat, fenylalanine en alanine gevonden in de ontlasting in vergelijking met de kinderen die geen eczeem ontwikkelden. Daarentegen werden hogere concentraties van glucose, galactose, lactaat en lactose aangetroffen. Hoewel deze verschillen in de ontlasting reeds aanwezig waren op een leeftijd van drie maanden, ontwikkelden de meeste kinderen pas ná het eerste levensjaar eczeem.

In een eerdere studie toonden de wetenschappers aan dat suppletie met de probiotica Bifidobacterie bifidum W23, Bifidobacterie animalis subsp. lactis W52 en Lactococcus lactis W58 de kans op eczeem significant kan verkleinen. Vermoedelijk leiden probiotica tot een toename van korteketen-vetzuren zoals butyraat in de darm. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen