Appelschilextract beschermt maagdarmkanaal

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In proeven met ratten werden beschermende effecten gevonden van fenolische antioxidanten tegen de beschadigende werking van ontstekingsremmers voor de maagwand. De schil van appels is rijk aan deze antioxidanten.
Aan de Universiteit van Chili werd de invloed van een appelschilextract op maagwandschade door indomethacine bestudeerd. Dit medicijn behoort tot de NSAID-type ontstekingsremmer. Onder sterkzure condities (pH=2) bleef een appelschilextract (APPE) met 60% polyfenolen gedurende minstens 4 uren stabiel tijdens bewaren aan de lucht.
Ratten kregen per maagsonde 40 mg/kg lichaamsgewicht indomethacine toegediend nadat APPE was gegeven. Hierna bleek dat APPE een significant beschermend effect uitoefende op de te verwachten schade aan het slijmvlies van de maag, de dunne darm en de dikke darm. Macroscopische en microscopische inspectie van de gastrointestinale weefsels toonde duidelijk beschermende effecten van APPE op de schadelijkheid van indomethacine.
De resultaten van de studie ondersteunen de mogelijke toepassing van APPE ter voorkoming van de notoire bijwerkingen van NSAID-type ontstekingsremmers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen