Vetzuren en vetverdeling lichaam

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De concentraties van vetzuur-ethanolamiden (Fatty Acid Ethanolamides, FAE) wordt beïnvloed door de inname van bepaalde typen vrije vetzuren. FAE's zijn een soort ‘vetbemiddelaars’ die afkomstig zijn van langeketenvetzuren. Onderzocht werd in hoeverre de vetzuren-samenstelling in het voedsel van invloed is op de vetverdeling van het lichaam.

FAE's hebben onder andere invloed op de vetzuurperoxidatie en het verzadigingsgevoel. Ook genvariaties kunnen de concentraties van FAE in het bloed en daarmee mogelijk het risico van obesitas en metabole stoornissen beïnvloeden.

Aan de studie namen 130 proefpersonen deel. De deelnemers kregen in willekeurige volgorde 60 gram gewone koolzaadolie, koolzaadolie met een hoog aandeel oliezuur, eenzelfde olie verrijkt met DHA, een mix van lijnzaad- en saffloerolie en een mix van maïs- en saffloerolie. Het betrof een suppletieduur van telkens dertig dagen gevolgd door een tussenperiode van vier weken. De proefpersonen kregen verder allen dezelfde voeding. In het bloed werd het vetzuurprofiel en de concentraties van FAE bepaald. Tevens werden bij de proefpersonen twee genotypen vastgesteld die van invloed zijn op de FAE-concentraties. Ook werd de vetmassa bepaald.

De concentraties van FAE in het bloedplasma werden inderdaad beïnvloed door het type vrije vetzuren in de voeding. De verschillende oliën waren niet van invloed op de vetmassa. Wel bleek een verhoogde plasmaconcentratie van DHEA (docosahexaenoyl ethanolamide) als gevolg van de consumptie van DHA geassocieerd met een lagere concentratie van oleoylethanolamide (OEA) en meer vetmassa rond de heupen en billen. OEA afkomstig van oliezuur en olijfolie helpt mogelijk bij afvallen door remming van de eetlust en verhoging van het energieverbruik. Personen met de variant rs324420 van het gen dat codeert voor het vrije vetzuur amidehydrolase hebben significant hogere bloedconcentraties van zowel OEA als DHEA.

De vetverdeling van het lichaam zoals rond heupen en billen wordt mogelijk beïnvloed door de consumptie van specifieke vetzuren en genvarianten, zo concluderen de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen