Darmflora van invloed op autisme

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De diversiteit van de darmflora is van invloed op het ontstaan van autisme. Dit concluderen wetenschappers in het online tijdschrift Plos ONE.

Het team analyseerde de darmflora uit ontlastingmonsters van twintig gezonde kinderen en twintig patiëntjes met autisme in de leeftijd van 3 tot 16 jaar.

De analyse liet zien dat een verminderde diversiteit van de darmflora verband hield met symptomen van autisme. Bij de autistische kinderen was de darmflora significant minder divers in vergelijking met hun gezonde leeftijdgenoten. Er waren drie bacteriestammen afwezig in de flora van de autistische kinderen. Het betrof de stammen Prevotella, Coprococcus en Veillonellaceae die een belangrijke rol vervullen bij de afbraak van koolhydraten en/of de microbiële fermentatie. Dit heeft een negatieve impact op de diversiteit van de darmflora.

Aanleiding voor de studie naar de relatie tussen autisme en de darmflora is het feit dat autistische kinderen vaak last hebben van maagdarmproblemen waaronder diarree, obstipatie en buikpijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen