Darmflora van invloed op lichaamstemperatuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De samenstelling van de darmflora blijkt van invloed op de variatie van de lichaamstemperatuur.

Voor de studie werden de temperatuurmetingen van 116 personen geanalyseerd die opgenomen waren in een ziekenhuis. Van de deelnemers werd tevens de darmflora geanalyseerd. Ditzelfde werd gedaan bij patiënten die in verband met sepsis in het ziekenhuis werden opgenomen. Tevens werd in een muizenexperiment sepsis nagebootst waarbij de darmflora werd beïnvloed door middel van antibiotica. 

Uit onderzoek bij de opgenomen patiënten zonder sepsis bleek dat de samenstelling van de darmmicrobiota een voorspeller was van de lichaamstemperatuur bij opname. Voorts werden bij sepsispatiënten vier temperatuurcurves onderscheiden die een voorspeller waren voor het beloop van de aandoening. Ten opzichte van muizen met een normale darmflora, hadden muizen zónder darmflora (kiemvrije muizen) een minder sterke daling van de lichaamstemperatuur bij sepsis. Ook bleek dat kiemvrije en met antibiotica behandelde muizen een lagere basale lichaamstemperatuur hadden ten opzichte van muizen met darmmicrobiota. Bij muizen mét darmbacteriën werden de temperatuurschommelingen tijdens sepsis sterk verklaard door de samenstelling van de darmflora. Vooral bacteriën van de familie Lachnospiraceae waren van invloed op de lichaamstemperatuur. 

De darmmicrobiota blijkt een belangrijke modulator van de variatie in lichaamstemperatuur ten tijde van gezondheid en bij ernstige ziekte. Bij sepsis is de variatie in lichaamstemperatuur een belangrijke voorspeller voor de prognose. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen