Darmflora voorspelt diabetesrisico?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De samenstelling van de darmflora zou wel eens het risico van diabetes kunnen voorspellen, aldus professor Barengolts van de Jesse Brown Veterans Affairs (VA) Medical Center in Chicago.

Barengolts presenteerde de resultaten van de studie tijdens het jaarcongres van de Endocrine Society. Er namen 116 Amerikaanse veteranen van Afrikaanse afkomst deel aan de studie. Bij de mannen werd aan het begin van de studie een glucosetolerantietest gedaan om te bekijken hoe hun glucosemetabolisme functioneerde. Na een jaar werd opnieuw een glucosetolerantietest gedaan. Op basis van hun glycemische controle werden ze ingedeeld in vier groepen: stabiel normale glycemische controle, stabiel verminderde controle, verslechterde glycemische controle en verbeterde glycemische controle. Aan het einde van de studie werden ontlastingmonsters verzameld om de samenstelling van de darmflora te analyseren.

Mannen waarbij de glycemische controle gedurende het jaar goed bleef, hadden meer gunstige darmbacteriën. Bij de mannen met een slechte glycemische controle (prediabetes) overheersten schadelijke darmbacteriën. Bij mannen waarbij de glycemische controle gedurende het jaar verbeterden werden meer bacteriën van de Akkermansia-stam aangetroffen.

Hoewel het nog te vroeg is om op basis van deze resultaten conclusies te trekken, lijkt er wel een verband te bestaan tussen de samenstelling van de darmflora en de glucoseregulatie.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen