Dement door vitamine D-tekort?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan vitamine D is bij ouderen gerelateerd aan een versnelde achteruitgang van de cognitie. Dit blijkt uit de resultaten van een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift JAMA Neurology.

De wetenschappers onderzochten een groep van 382 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 76 jaar van verschillende etnische groeperingen (blanke Amerikanen, Amerikanen van Spaanse en Afrikaanse afkomst). De studie werd uitgevoerd in de periode van 2002 tot 2010 en de proefpersonen werden gemiddeld gedurende vijf jaren gevolgd. Aan het begin werd de vitamine D-status bepaald en jaarlijks werd het cognitief functioneren gemeten aan de hand van de Neuropsychological Assessment Scales.

Bij aanvang van de studie had de helft van de deelnemers een normale cognitie, bij ongeveer 17% was sprake van dementie en bij 33% van een verminderd cognitief functioneren. De gemiddelde vitamine D-spiegel bedroeg 49 nmol/l. Bij 26% van de proefpersonen was sprake van een vitamine D-tekort (<30 nmol/l) en 35% van de deelnemers had een inadequate vitamine D-spiegel (tussen 30 en 50 nmol/l). Amerikanen van Spaanse of Afrikaanse afkomst hadden in vergelijking met blanke landgenoten een significant lagere vitamine D-spiegel. Tevens bleek dat de gemiddelde vitamine D-spiegel in de dementiegroep significant lager was in vergelijking met de groep personen met een verminderde of goede cognitie (41 nmol/l versus 50 nmol/l en 49 nmol/l, respectievelijk). Bij een vitamine D-tekort gingen bepaalde geheugenfuncties twee tot drie keer zo snel achteruit dan bij een adequate vitamine D-status.

Volgens de wetenschappers hebben vooral bevolkingsgroepen met een donkere huidskleur een verhoogde kans op cognitieve problemen. In een vervolgstudie moet onderzocht worden of suppletie met de vitamine cognitieve achteruitgang kan vertragen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen