Dementie voorkomen met B-vitamines?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Mogelijk zijn B-vitamines gunstig ter preventie van kleine herseninfarcten en dementie. Dit stelt Raoul Kloppenborg van het Academisch Medisch Centrum in zijn proefschrift.

Beschadigingen van de kleine bloedvaten in de hersenen (‘cerebral small vessel disease’) kunnen onder andere leiden tot infarcten en dementie. Op MRI-beelden worden afwijkingen in de witte stof van de hersenen gevonden, evenals kleine (lacunaire) infarcten. Maar liefst 25% van de herseninfarcten betreft een zogenaamd lacunair infarct. Ook blijkt dat maar liefst 90% van de tachtigplussers te maken heeft met afwijkingen in de kleine bloedvaten van de hersenen. Kloppenborg onderzocht of er naast hoge bloeddruk nog andere behandelbare risicofactoren zijn van deze afwijkingen.

In zijn proefschrift stelt hij dat een verhoogd gehalte van het toxische aminozuur homocysteïne in het bloed een rol speelt bij de ontwikkeling van ‘cerebral small vessel disease’. Homocysteïne kan eenvoudig worden verlaagd met B-vitamines. Volgens Kloppenborg kan dit een aangrijpingspunt zijn voor een nieuwe behandeling, met als uiteindelijk doel het voorkómen van dementie en lacunaire infarcten.

In de toekomst moet onderzocht worden of de behandeling met B-vitamines inderdaad effectief is ter preventie van ‘cerebral small vessel disease’.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen