DHA beperkt hersenschade van infarct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een rattenstudie toonde therapeutische effecten na een acuut herseninfarct voor docosahexaeenzuur (DHA) mits binnen het tijdsbestek van 5 uren toegediend.
In geval van een acuut herseninfarct is ontstollingstherapie de gangbare optie. Door de complexiteit van toediening en de vereiste snelle behandeling zijn de resultaten voor hoogstens 5% van de patiënten bevredigend. Aan het Neuroscience Center of Excellence van Louisiana Stae University werden in rattenproeven de neuroprotectieve effecten van DHA in acuut herseninfarct bestudeerd. Tijdens series proeven werd in de hersenen een slagader gedurende 2 uur afgeklemd en met tijdsafstanden van 1 tot 6 uur werd DHA of een fysiologische zoutoplossing toegevoerd.
De behandeling met DHA resulteerde in partiële vermindering van het infarctvolume en in verbeteringen van het gedrag. Indien 3 uur na het infarct DHA werd toegevoerd, verminderde het infarctvolume met 40%, bij 4 uur met 66% en bij 5 uur met 59%. Uit verdere analyses bleek dat de toevoer van DHA de aanmaak van neuroprotectine D1, een stofwisselingsproduct uit DHA met celbeschermende en anti-inflammatoire werking, deed toenemen.
Op grond hiervan concluderen de onderzoekers dat DHA/NPD1 een mechanisme voorstelt met beschermende werking tegen de potentieel fatale gevolgen van een herseninfarct.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen