DHA noodzakelijk tijdens borstvoeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het omega 3-visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Een adequate DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.

Aan de studie namen 89 vrouwen deel die borstvoeding gaven. Vanaf vier tot zes weken na de bevalling kregen ze willekeurig een supplement met 200 mg of 400 mg DHA of een placebo. Ze kregen het supplement gedurende zes weken. Voor en na de suppletieperiode werd de vetzuursamenstelling in het bloed en de moedermelk bepaald.

In vergelijking met de placebo leidde suppletie tot een significante toename van de DHA-concentraties in het bloed en de moedermelk. Bij een dosis van 200 mg namen de concentraties respectievelijk met 71% en 50% significant toe. Bij een DHA-dosis van 400 mg was dit respectievelijk 101% en 123%. Ook werd onder invloed van suppletie een significante afname van de omega 6-/omega 3-ratio gezien. Een dergelijke verbetering van deze vetzuursamenstelling is eerder in verband gebracht met een betere hersenontwikkeling.

Suppletie met het omega 3-visvetzuur DHA tijdens de borstvoedingsperiode verbetert de vetzuursamenstelling in de moedermelk en in het bloed van het kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen